Våren 2012

Poesi.jpg

26/1 Poesi (SydKor 2010)

Regi: Chang-dong Lee. Med: Jeong-hie Yun, Nae-sang Ahn and Da-wit Lee.

Längd 139 min.

 

Mija, en kvinna i 60-årsåldern med begynnande demens, lever med sitt barnbarn, en pojke i tonåren. En dag börjar hon på en poesikurs för att utveckla sin poetiska ådra och ser plötsligt världen med nya ögon – en värld av skönhet. Men verkligheten tränger sig på, sonsonen blir inblandad i ett allvarligt brott och Mija inser att livet kanske inte alltid är så vackert.

 

 

Den nakna mannen.jpg

2/2 Den nakna mannen(Fin 2010)

Regi: Joonas Berghäll, Mika Hotakainen.

Med: Timo Aalto, Pekka Ahonen, Aarne Aksila.

Längd 81 min.

 

Nakna finska män i bastu talar direkt från hjärtat. En resa genom Finland och möte med män i alla samhällsskikt, i många olika bastuanläggningar, och deras rörande, sorgliga historier om kärlek, död, födelse, vänskap – och om livet.

 

 

skronor_fran_de_gyllene_aren.jpg

9/2 Skrönor från de gyllene åren(Rum/Fra 2009)

Regi: Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru.

Med: Diana Cavallioti, Radu Iacoban and Vlad Ivanov.

Längd: 155 min.

 

En episodfilm – skapad av fem regissörer och med manus av regissören Cristian Mungiu – berättar absurda skrönor från det kommunistiska Rumänien då Nicolae Ceausescu var envåldshärskare. Varje episod har sin speciella ton, från sanslöst roliga scener till svart humor.

 

 

Melancholia.jpg

16/2 Melancholia (Dan/Sve/Fra/Tys 2011)

Regi: Lars von Trier. Med: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård.

Längd: 136 min.

 

En vacker film som kretsar kring två systrar vars relation blir utmanad när en närliggande planet – det är den som heter Melancholia – hotar att kollidera med jorden.

 

 

Bridesmaids.jpg

24/2 Bridesmaids(USA 2011)   (OBS! FREDAG)

Regi: Paul Feig. Med: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne.

Längd: 125 min.

 

Annie och Lillian är bästa vänner sedan barndomen. Annies liv är en enda röra. Det blir inte bättre när Lillian berättar att hon ska gifta sig och vill att Annie ska vara brudtärna. Annie tar sig tveksamt an uppdraget men får konkurrens av Lillians nya väninna Helen – som hotar att ta över Annies uppgift som både brudtärna och bästa vän.

 

 

Midnatt i Paris.jpg

1/3 Midnatt i Paris (Spa/USA 2011)

Regi: Woody Allen. Med: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates.

Längd 94 min.

 

En romantisk komedi som utspelar sig i kärlekens och drömmarnas stad Paris. Gil och hans fästmö Inez har följt med Inez föräldrar till Paris, en resa som kommer att förändra livet för dem alla.

 

 

True Grit.JPG

8/3 True Grit (USA 2010)

Regi: Ethan och Joel Coen. Med: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld.

Längd. 110 min.

 

Fjortonåriga Mattie Ross far har blivit skjuten till döds och hon är fast besluten att se till att rättvisa skipas och att mördaren får vad han förtjänar. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn, och de ger sig iväg på en äventyrlig färd för att få tag på mördaren.

 

 

En man som skriker.jpg

15/3 En man som skriker(Fra/Bel/Tch 2010)

Regi: Mahamat-Saleh Haroun. Med: Youssouf Djaoro, Dioucounda Koma and Emile Abossolo M'bo.

Längd: 92 min.

 

På ett lyxhotell i Tchads huvudstad arbetar Adam, även kallad Champ. Han lever ett lugnt liv med sin fru och vuxne son. Arbetet som poolskötare är hans liv tills den dag sonen plötsligt tar hans jobb. Samtidigt står det redan krigshärjade landet än en gång inför våldsamma stridigheter, och rebellgrupper närmar sig.

 

 

Apflickorna.jpg

22/3 Apflickorna (Sve 2011)

Regi: Lisa Aschan. Med:  Mathilda Paradeiser, Linda Molin, Isabella Lindquist.

Längd: 83 min.

 

Kontrollerade Emma träffar den spännande Cassandra i ridhuset. Mellan voltigeträningar bildar de en duo som ständigt utmanar och tävlar mot varandra. De testar gränser, bryter regler och Emma, som inte kan motstå den berusande känslan av att ha full kontroll, kämpar för att lära sig det nya farliga spelet.

 

 

Nader och Simin.jpg

29/3 Nader och Simin – En separation (Iran 2009)

Regi: Asghar Farhadi. Med: Peyman Moadi, Leila Hatami, Sareh Bayat.

Längd: 123 min.

 

Nader vill inte flytta utomlands med sin fru Simin eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. Paret separerar och Nader får ta hand om dottern. Han skaffar en hemhjälp som visar sig vara djupt religiös. Att ta hand om en vårdkrävande äldre man blir problematiskt och när Nader förstår hur hemhjälpen missköter pappan uppstår en konflikt med dramatiska följder.