Våren 2024

hostlovsomfaller.jpg

25/1 Höstlöv som faller (Finland 2023).

Regi: Aki Kaurismäki. Med: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Sakari Kuosmanen, Alina Tomnikov.

Längd: 81 min.

 

Två ensamma främlingar möts i natten på jakt efter livets första, största och enda kärlek. Men mycket står i vägen för lyckan. Vardagens alla vanliga små och stora hinder förstärks av sådant som alkoholism, borttappade telefonnummer och att inte ens veta varandras namn. Vinnaren av Jurypriset i Cannes 2023 har beskrivits som en varm filt i en kall värld.

 

”...ännu en tidlös, kärleksfull komedi om livet på samhällets botten” (FLM)

 

 

houria.jpg

1/2 Houria (Algeriet, Frankrike 2022).

Regi: Mounia Meddour. Med: Lyna Khoudri, Rachida Brakni, Nadia Kaci.

Längd: 104 min.

 

Houria drömmer om att dansa i den algeriska baletten. Hon försörjer sig som städerska, och fyller på kassan genom vadslagning i underjordiska tävlingar i djurslagsmål. På väg hem, efter att ha vunnit en final, blir hon rånad och svårt skadad. Prognosen är hård. Hon har tappat sitt tal och får veta att hon aldrig kommer att dansa igen. Men på rehabiliteringen hittar hon nya vänner och långsamt väcks hennes drömmar till liv igen.

 

”I oavbrutet centrum står Lyna Khoudri i titelrollen, trulig ibland, arg ibland, fylld av uttrycksvilja och iakttagelseförmåga, stadd i ständig rörelse.” (DN Kultur)

 

 

bluejean.jpg

8/2 Blue Jean (Storbritannien 2022).

Regi: Georgia Oakley. Med: Rose McEwen, Kerrie Hayes, Lucy Halliday.

Längd: 97 min.

 

England, 1988. Margaret Thatchers konservativa regering är i full färd med att stifta ytterligare lagar för att stigmatisera homosexuella. I Newcastle känner gympaläraren Jean att det förtrycket är det sista hon behöver, och att komma ut skulle nu vara otänkbart och skulle äventyra hennes jobb. När en ny elev börjar i hennes klass, och Jean känner igen henne från gaybaren hon ibland besöker, ökar riskerna markant.

 

”Känslomässigt, intressant och mycket bra regisserad av Georgia Oakley! En överraskning.”

 

 

motstandaren.jpg

15/2 Motståndaren (Sverige 2023).

Regi: Milad Alami. Med: Marall Nasiri, Björn Elgerd, Payman Maadi.

Längd: 119 min.

 

När brottaren Imans liv ställs på ända tar han med sig sin familj och flyr till Sverige. Trots den osäkra tillvaron på asylboendet lyckas föräldrarna skapa en trygg punkt för sina döttrar, men har de verkligen undkommit hotet från hemlandet? En mörk hemlighet riskerar att trasa sönder familjen – och tvingar pappa Iman att konfrontera sitt förflutna.

 

”Resultatet är en både berörande, men också ovanligt vacker skildring av längtan hem, och bort.” (Moviezine)

 

 

nobodyhastoknow.jpg

22/2 Nobody Has To Know (Frankrike, Belgien, Storbritannien 2021).

Regi: Bouli Lanners. Med: Bouli Lanners, Michelle Fairley.

Längd: 99 min.

 

Ömsint drama om Phil, en främling med dunkelt förflutet som av oklar anledning nyligen har slagit sig ned på den lilla vindpinade ön. Han drabbas av en stroke och återvänder från sjukhuset med minnesförlust, och känner inte igen den lokala särlingen Millie (Fairley) som hävdar att de har ett hemligt förhållande. Med vackert filmade skotska vyer, ljuv musik och förstklassigt skådespeleri berättas en rörande romantisk historia om två 50-plussare som får en oväntad chans att välja kärleken.

 

”Ypperligt skådespeleri gör att berättelsen känns varm trots att den är rak och fåordig.” (omfilmer.se)

 

 

oppenheimer.jpg

29/2 Oppenheimer (USA 2023).

Regi: Christopher Nolan. Med: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie.

Längd: 180 min.

 

Historien om den amerikanske forskaren J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben.

Cillian Murphy spelar huvudrollen som Robert Oppenheimer, den amerikanske teoretiska fysikern som brukar kallas "atombombens fader" för sin roll i Manhattanprojektet, forskningsprogrammet som under andra världskriget utvecklade de första kärnvapnen.

                                                   

”Oppenheimer” är ett utmattande stycke film… det är oerhört välgjort och välspelat, historien fascinerar och skrämmer” (Moviezine)

 

 

close.jpg

7/3 Close (Belgien 2022).

Regi: Lukas Dhont. Med: Léa Drucker, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne.

Längd: 104 min.

 

De två trettonåringarna Léo och Rémi är bästa vänner. Vi följer dem under idylliska sommarlovsdagar då pojkarna är oskiljaktiga. Den sommaren visar sig vara ett sista farväl till barndomens oskuldsfulla lekar. När hösten kommer förändras allt då Léo och Rémi börjar högstadiet. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär. Med precision skildras hur gruppens påverkan kan få individen att överge sina ideal för att passa in.

 

”Det är omöjligt att inte bli berörd.” (Aftonbladet)

 

 

breakingsocial.jpg

14/3 Breaking Social (Sverige 2023)

Regi: Fredrik Gertten.

Längd: 93 min.

 

Har vi råd med de rika?

Har det dominerande ekonomiska systemet nått vägs ände? I sin nya film Breaking social visar filmaren Fredrik Gertten vad som händer när klyftorna blivit för djupa, om stress och oro, men också om hopp när människor går ut på gatorna för att försöka förändra en korrupt och djupt orättvis värld. Vi människor bär samarbete i våra gener, kanske dags att skriva om det socialakontraktet?

 

”Fredrik Gertten gör snygga, effektiva dokumentärer som öppnar ögon och får tittaren att se sammanhang.” (Aftonbladet)

 

 

deostyriga.jpg

21/3 De ostyriga (Danmark 2022).

Regi: Malou Reymann. Med: Emilie Koppel, Lene Maria Christensen, Danica Curcic, Jessica Dinnage.

Längd 135 min.

 

Köpenhamn bubblar av förändringens vindar när jazzmusiken sveper genom mellankrigstidens Europa. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Hon blir istället klassad som antisocial och placeras, mot sin vilja, på Sprogö – en avlägsen institution för “mentalt svaga” och “antisociala” kvinnor.

 

”Ett storslaget drama om ett av de mörkaste avsnitten av vår samtidshistoria.” (Folkets bio)

 

 

aldradespion.jpg

11/4 Åldrade spion (Chile 2020).

Regi: Maite Alberdi. Med: Sergio Chamy.

Längd: 84 min.

 

En orolig kvinna anlitar en privatdetektiv när hon misstänker att hennes mor behandlas illa på ålderdomshemmet. Privatdetektiven i sin tur, anlitar en spion för att infiltrera boendet. 83-åriga Sergio behöver distraktioner efter att ha blivit änkling, och tar sig an uppdraget. The Mole Agent är lika delar hjärtevärmande dokumentär och klassisk deckarkomedi, och har hyllats av kritiker för sin tekniska perfektion och emotionella autenticitet.

 

En torrt humoristisk och humanistisk spionhistoria om ålderism och om gamla människors rätt till ett värdigt liv.” (SVT)